Умови урядової програми «Доступні кредити 5-7-9%» для підтримки бізнесу

  • 25.01.2021

Кабінет Міністрів України 28.12.2020 прийняв постанову щодо змін до державної програми “Доступні кредити 5-7-9%”, спрямованих на підтримку кредитування мікро, малого та середнього бізнесу в умовах карантину.

Розширили категорії бізнесу, яким може надаватися кредит за програмою, а також пом’якшили умови позики.

Відтепер до програми внесені наступні зміни:

  • програма поширюється на суб’єктів середнього підприємництва річний дохід до 20 млн євро;
  • строк кредиту на фінансування оборотного капіталу збільшився до 3 років; відстрочка платежу щодо повернення кредиту може становити до 12-ти місяців; зменшується перший внесок в реалізації інвестиційного проекту (10% для діючого бізнесу та 15% для стартапів);
  • пом’якшуються умови для рефінансування кредитів у частині забезпечення збереження фонду оплати праці – зменшення до 50%, чисельності персоналу – до 50% (станом на 1 березня 2020 року);
  • для кредитів на фінансування оборотного капіталу встановлюється компенсація процентів до 0% річних на період карантину та обмежувальних заходів, а після їх скасування продовжується їх компенсація на рівні 3% річних, та для кредитів рефінансування встановлюється компенсація процентів до 3% річних після 31.03.2021.
  • врегульовується питання можливості поєднання державної підтримки за програмою “Доступні кредити 5-7-9%” з державною підтримкою, яка може надаватися місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування на підставі регіональних та місцевих програм розвитку малого і середнього підприємництва за рахунок місцевих ресурсів.

Фінансова державна підтримка надається з МЕТОЮ:

1) розвитку підприємництва, зокрема сприяння розвитку суб’єктів підприємництва, збільшення обсягів виробництва, експорту, імпортозаміщення, високотехнологічного виробництва, енергоефективності, впровадження інновацій, а також сприяння створенню нових робочих місць та підприємств, поверненню трудових мігрантів до України;

2) запобігання виникненню та поширенню, локалізації та ліквідації спалахів епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, а також для запобігання та подолання їх наслідків;

3) рефінансування існуючої заборгованості в банках України за кредитами суб’єктів підприємництва.

Зверніть увагу, що для реалізації мети надання державної підтримки, що відмічені цифрами 2) та 3), субʼєкти підприємництва можуть звернутися за отриманням державної підтримки за кредитом, протягом строку дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, або обмежувальних заходів, пов’язаних з її поширенням, та протягом 90 днів з дня його (їх) відміни.

У рамках програми діють декілька варіантів відсоткових ставок (залежно від цілей кредитування та річного доходу бізнесу):

  • 0% річних (до 31.03.2021) – для бізнесу з виручкою до 10 млн євро (екв.) на рефінансування чинних кредитів;
  • 3% річних – для бізнесу з виручкою до 100 млн грн на кредитування інвестиційних цілей/поповнення обігових коштів у рамках мети запобігання пандемії COVID-19 та подолання її наслідків;
  • 5% річних – для бізнесу з виручкою до 50 млн грн (за умови створення щонайменше 2 робочих місць протягом першого кварталу);
  • 7% річних – для бізнесу з виручкою до 50 млн грн;
  • 9% річних – для бізнесу з виручкою до 100 млн грн.

Увага! В разі зменшення фактичної кількості робочих місць на останній день місяця звітного кварталу, процентна ставка за кредитом на наступний квартал збільшується на 1 процентний пункт за кожного штатного працівника, який був скорочений/звільнений протягом звітного кварталу, але не може бути вище 7 відсотків річних.

Додаткове зниження/підвищення ставки кредитування: для підприємців, до яких застосовується компенсаційна процентна ставка 7 або 9 відсотків річних, протягом строку кредитування компенсаційна процентна ставка зменшується або збільшується за результатами щоквартального перегляду уповноваженим банком на 0,5 процентного пункта за кожне створене/скорочене суб’єктом підприємництва нове робоче місце (збільшення/зменшення фактичної кількості робочих місць суб’єктом підприємництва на дату останнього дня місяця звітного (попереднього) календарного кварталу порівняно з датою укладення кредитного договору), але в будь-якому разі розмір компенсаційної процентної ставки за кредитом, наданим суб’єкту підприємництва, не може бути нижче 5 відсотків річних та не може бути вище 7 або 9 відсотків річних відповідно.

Як стати учасником програми:

Крок 1. Перевірте себе на відповідність критеріям Програми – заповніть анкету на сайті Програми або уточніть подробиці у найближчому відділенні банку-партнера. За вашим бажанням заповнену заявку можна одразу відправити до банку для опрацювання.

Крок 2. Підготуйте пакет документів, який підтверджує дані Вашої анкети та надайте ці документи до обраного Вами банку – партнера програми.

Крок 3. Банк проаналізує надані Вами документи і дані та повідомить про рішення щодо отримання Вами кредиту.

Зверніть увагу! Банки можуть Вам запропонувати надати додаткові документи, які підтверджують особливості Вашого бізнесу чи інші дані. Індивідуальні особливості роботи кожного окремого банку уточнюйте у відділеннях банків-партнерів або на сайтах банків, які беруть участь у програмі.

Крок 4. В разі негативного рішення щодо отримання кредиту Вам може бути запропоновано пройти безкоштовне навчання або іншим чином допрацювати надану Вами інформацію, документи тощо.

 

Важливо! Одне підприємство (група пов’язаних підприємств) може отримати декілька кредитів, якщо їх загальна сума не перевищує 1,5 млн грн.

 

Банки-партнери програми:

 

·         Банк Альянс,

·         Приватбанк,

·         Укргазбанк,

·         Ощадбанк,

·         Укрексімбанк,

·         Кредобанк,

·         Банк Львів,

·         ПУМБ,

·         Райффайзен Банк Аваль,

·         ТАСкомбанк,

·         Банк Восток,

·         Глобус Банк,

·         Альфа Банк,

·         Полікомбанк,

·         Мегабанк,

·         Креді Агріколь,

·         Кредит Вест Банк,

·         ОТП Банк,

·         Агропросперіс Банк,

·         Банк «Український капітал»,

·         ПроКредит Банк,

·         Акордбанк,

·         МТБ Банк

 

 

БІЛЬШЕ НОВИН

ДИВИТИСЬ