Портяк Василь Васильович

  • 25.09.2019

Портяк Василь Васильович народився 31,03.1952 року у с. Кривополе Верховинського р-ну Івано-Франківської обл. Живе у м.фастові, за адресою: вул. Героїв України, 91. Закінчив Київський державний університеті ім. Т.Шевченка (1977 р.); вищі курси режисерів і сценаристів (1986 р.). Працював у редакції фастівської газети „Перемога” (1977 1983 рр.), видавництві „Молодь” (1983 1984 рр.), на кіностудії ім. О.Довженка (1986 1989 рр.), Національному музеї Тараса Шевченка. Нині на посаді старшого наукового співробітника Музею історичного центру м.Києва.

Василь Портяк – український прозаїк і кінодраматург. 1984 року вийшла перша його збірка новел «Крислачі», 2006 року «У снігах», „Новели” 2010 р. Він член Національної спілки письменників України та Національної спілки кінематографістів України, Спілки журналістів України. Василь Портяк – лауреат літературних премій імені Павла Усенка; Благовіст; міжнародної премії Корона Карпат; імені Нестора-літописця і Літературно- мистецької премії Фастівщини імені Володимира Косовського. Також Василь Портяк иомінувався на Національну премію імені Тараса Шевченка.

Найбільше Василь Портяк відомий фастівчанам як автор сценаріїв фільмів, які виховують у підростаючого покоління любов до Батьківщини, несуть глядачам правдиве висвітлення складних сторінок буття українського народу періоду національного відродження. Серед них: «Меланхолійний вальс», «Нам дзвони не грали, коли ми вмирали», «Вишневі ночі», «Білий пудель», «Чия правда, чия кривда», «Атентат, Осіннє вбивство у Мюнхені», «Нескорений», «Залізна сотня» та інші. Свої фільми і книги створив у Фастові, їхні прем’єри більшості відбувалися теж у Фастові за участі фастівської інтелігенції. А ще Василь Портяк один із перших, дослідив історію м.Фастова, походження вулиці Соборної, Предвступного Акту про злуку УНР і ЗУНР, підписаного 1 грудня 1918 року на станції Фастів і порушив це питання перед тодішньою владою міста.

 

Сторінка у Вікіпедії 

БІЛЬШЕ НОВИН

ДИВИТИСЬ