Як вберегти себе від сальмонельозу та інших гострих кишкових інфекцій

  • 05.07.2023

На території Фастівської міської громади в 2023 році значно погіршилася епідситуація  щодо захворюваності гострими кишковими інфекціями (ГКІ) .  В порівняні з аналогічним періодом минулого року рівень захворювань ГКІ зріс  у 14,9 разів і перевищує середньо- обласний показник в 5,3 рази.

ГКІ – це група інфекційних захворювань : гастроентероколіти, дизентерія, сальмонельоз, холера та інші, які характеризуються фекально-оральним шляхом передачі та ураженням шлунково-кишкового  тракту.  Окрім того, деякі  комахи здатні переносити збудники кишкових інфекцій на свої лапках (наприклад таргани, мухи).

До організму людини збудники потрапляють з неякісними харчовими продуктами, інфікованою водою або контактно-побутовим шляхом через брудні руки та предмети побуту, також можна заразитися під час купання у забруднених водоймах. Основною причиною виникнення ГКІ є недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, недотримання термінів та температурних умов зберігання харчових продуктів, споживання продуктів, води забруднених патогенними мікроорганізмами, допуск до приготування їжі осіб , які можуть бути носіями збудників ГКІ.

На території Фастівської громади  в період травня-червня місяців зареєстровано 2 спалахи кишкових інфекцій : один спалах в побуті  норовірусної етіології з кількістю постраждалих 10 осіб , в тому числі 5 дітей; другий спалах  з кількістю постраждалих 15 осіб, в тому числі 5 дітей   сальмонельозної етіології  був пов’язаний з вживанням харчових продуктів виготовлених на одному з харчових об’єктів міста

Сальмонельоз –  це гостре кишкове інфекційне захворювання, яке викликається бактеріями роду сальмонел. Це захворювання належить до групи антропозоонозів, тобто таких, що передаються від тварини до людини, або через страви, які готувалися на основі продуктів тваринництва. Джерелом цієї інфекції можуть бути тварини, дикі і домашні птахи (особливо , водоплавні : качки, гуси), велика рогата худоба, коні, вівці, свині, коти,собаки, гризуни, риба. Заразитися можна і від хворої людини, найбільш небезпечними  джерелом інфекції є люди  із тертою клінічною картиною сальмонельозу та бактеріоносії. Бактероносійство може тривати багато  місяців і навіть років. Механізм передачі : фекально-оральний.   Інкубаційний період триває від 2-6 годин до 2-3 діб . Спочатку з’являється загальна слабкість, ломота в тілі та нудота . Згодом приєднується  часте і рясне блювання (блювотні маси мають зелений колір, можуть містити рештки неперевареної їжі); підвищена температура тіла; сильний біль спастичного характеру в животі; рясна діарея (пінистий зловонний кал зеленого кольору); виражена загальна слабкість, зневоднення організму, запаморочення, потемніння в очах, непритомність.

Щоб уберегти себе від зараження гострими кишковими інфекціями необхідно дотримуватися наступних рекомендацій :

  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці, після кожного відвідування вбиральні;
  • вживати тільки безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
  • для приготування їжі використовувати лише свіжі харчової продукти, не вживати продукти з вичерпним терміном придатності, дотримуватися температурного режиму зберігання харчових продуктів, які швидко псуються, не допускати тривалого зберігання готових страв при кімнатній температурі (не більше 2 годин);
  • перед вживанням обов’язково мити фрукти та овочі;
  • при приготування страв відокремлювати сиру їжу від готової : для обробки сирих продуктів користуватися окремим кухонним приладдям ( обробні дошки, ножі тощо);
  • не купувати харчові продукти у випадкових осіб в місцях стихійної торгівлі;
  • купатися в чистих водоймах і відпочивати лише в офіційно дозволених рекреаційних зонах та пляжах;
  • уникати контактів з особами які мають ознаки інфекційних захворювань.

 

При прояві симптомів гострої кишкової інфекції не займатися самолікуванням,  своєчасно звертатися  по медичну допомогу.

БІЛЬШЕ НОВИН

ДИВИТИСЬ