Рекомендації щодо правил поведінки в літній період

  • 03.06.2019

За прогнозами синоптиків літні місяці (червень та липень) мають бути в Україні спекотними. Тому не зайвим буде дослухатись до рекомендацій гігієністів щодо правил поведінки в спекотних умовах.

Кожному громадянину для того, щоб з найменшими втратами пережити спеку корисно знати:

  • необхідно збільшити кількість споживання рідини;
  • люди похилого віку повинні часто пити воду не чекаючи проявів спраги;
  • слід уникати споживання алкогольних напоїв;
  • корисні натуральні соки та морси;
  • люди з підвищеною чутливістю до спеки з 12 до 16 год. повинні знаходитися в прохолодних приміщеннях;
  • одяг необхідно вибирати з натуральних матеріалів вільного пошиву, на відкритому сонці носити головні убори.

При підвищених температурах навколишнього середовища харчові продукти швидше піддаються процесам псування, активніше розвивається умовно-патогенна та патогенна мікрофлора. Тому для уникнення харчових отруєнь, особливо в літній період необхідно:

-не купувати продукти харчування на стихійних ринках або  з рук у приватних осіб.

– для пиття і приготування їжі використовувати тільки воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання.

– не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання.

– при купівлі харчових продуктів та напоїв обов’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

– при здійсненні подорожі не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти що потребують охолодження при зберіганні).

– на відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо). Не готувати продукти із запасом.

– при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. При споживанні дітьми – обдати окропом.

– перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом. Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.

Для купання та відпочинку бажано користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами.

 

     Завідувач  відділення організації

санітарно-гігієнічних досліджень                                    Т.Б. Скорубська

 

 

БІЛЬШЕ НОВИН

ДИВИТИСЬ