Про затвердження плану заходів щодо створення належних умов для безпечного харчування дітей у закладах дошкільної та загальної середньої освіти м. Фастова на 2019-2022 роки
- 19.12.2019
ФАСТІВСЬКА МІСЬКА РАДА
Київської області
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ
Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
Від 18.12.2019 № 414од
Про затвердження плану заходів
щодо створення належних умов
для безпечного харчування дітей
у закладах дошкільної та загальної
середньої освіти м. Фастова на 2019-2022 роки
Відповідно до Законів України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про охорону дитинства», «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про основні принципи та вимоги щодо безпечності та якості харчових продуктів», «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» та на виконання доручення Прем’єр-міністра України від 25 жовтня 2019 року № 37580/0/1-19 за результатами селекторної наради з питань безпечності харчування в закладах дошкільної та загальної середньої освіти, розпорядження голови Київської обласної державної адміністрації від 18 листопада 2019р. № 649 «Про затвердження Регіонального плану заходів щодо створення належних умов для безпечного харчування дітей у закладах освіти Київської області на 2019-2022 роки» та керуючись п.20 ч.4 ст.42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»:
1.Затвердити план заходів щодо створення належних умов для
безпечного харчування дітей у закладах дошкільної та загальної середньої
освіти м. Фастова на 2019-2022 роки (далі – план заходів), що додається.
- Управлінню освіти виконавчого комітету Фастівської міської ради
забезпечити спільно з Фастівським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області підготовку матеріалів щодо процесу запровадження у закладах дошкільної та загальної середньої освітим. Фастова постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу.
- Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на заступника міського голови з гуманітарних питань О.П.Давиденко
Міський голова М.В.Нетяжук
Додаток
до розпрорядження
№ 414од від 18.12. 2019 року
План
заходів щодо створення належних умов для безпечного харчування дітей у закладах
дошкільної та загальної середньої освіти м. Фастова
на 2019 – 2022 роки
№
з\п |
Назва заходу | Відповідальні за виконання | Термін
виконання |
1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Забезпечити участь керівників закладів освіти, працівників харчоблоків, постачальників продуктів харчування та продовольчої сировини, задіяних в організації харчування дітейу навчальних заняттях та семінарах з питань санітарно-гігієнічних вимог до організації харчування дітей.
|
Управління освіти виконавчого комітету Фастівської міської ради.
|
Листопад –грудень
2019 року |
2. | Провести паспортизацію харчоблоків закладів освіти на відповідність їх санітарно-гігієнічним вимогам. | Управління освіти виконавчого комітету Фастівської міської ради,
Фастівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області.
|
Грудень
2019 року |
2
1 | 2 | 3 | 4 |
3. | Надати закладам дошкільної та загальної середньої освіти методичні рекомендації щодо порядку розроблення, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), за спрощеним підходом.
|
Управління освіти виконавчого комітету Фастівської міської ради,
Фастівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області. |
Грудень
2019 року |
4. | Забезпечити запровадження в закладах освіти постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), за спрощеним підходом.
|
Управління освіти виконавчого комітету Фастівської міської ради.
|
Грудень
2019 року-серпень 2020 року |
5. | Включати до тендерної документації при проведенні відкритих торгів із закупівлі і постачання сировини та харчових продуктів,такі документи:
– копію експлуатаційного дозволу (для виробників харчових продуктів); – витяг з Державного реєстру потужностей операторів ринку (для постачальників сировини та харчових продуктів); – акт, складений за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю (інспектування) стосовно додержання операторами ринку вимог законодавства про харчові продукти та корми, здоров’я та благополуччя тварин; |
Управління освіти виконавчого комітету Фастівської міської ради. | При підготовці тендерної документації |
3
1 | 2 | 3 | 4 |
– перелік потужностей операторів ринку харчових продуктів, звідки буде проводитись постачання сировини і харчових продуктів, з підтвердженням отримання ними експлуатаційного дозволу та/або реєстрації їх в Державному реєстрі потужностей операторів ринку;
– довідку про наявність власних або орендованих приміщень, автотранспорту для перевезення продукції.
|
|||
6. | Ужити заходів щодо належного матеріально-технічного забезпечення харчоблоків та їдалень у закладах дошкільної та загальної середньої освіти відповідно до вимог законодавства за наявності бюджетних призначень:
– забезпечити своєчасну заміну технологічного обладнання; – своєчасно проводити капітальні та поточні ремонти харчоблоків та їдалень; – забезпечити в достатній кількості заклади освіти посудом, інвентарем, мийними та дезінфікуючими засобами; – забезпечити в достатній кількості холодильним обладнанням. – |
Виконавчий комітет Фастівської міської ради,
управління освіти виконавчого комітету Фастівської міської ради. |
Грудень
2019 року – серпень 2020 року |
7. | Забезпечити проведення комісійних обстежень закладів освіти з питань готовності до нового навчального року, зокрема з організації харчування дітей, за участю представників органів місцевого самоврядування, управління освіти виконавчого комітету Фастівської міської ради, Фастівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області. | Управління освіти виконавчого комітету Фастівської міської ради.
|
Перед початком кожного навчального року |
4
1 | 2 | 3 | 4 |
8. | Забезпечити організацію проведення лабораторних досліджень якості питної води, яка використовується у виробництві харчових продуктів, навідповідність вимогам, установленим до води питної перед початком навчального року. | Управління освіти виконавчого комітету Фастівської міської ради.
|
Перед початком кожного навчального року |
9. | З метою організації безпечного і якісного харчування дітей:
– приймати до закладів безпечні та якісні продукти харчування та продовольчу сировину, маркування яких відповідає вимогам законодавства; – заборонити отримання продуктів харчування, які швидко псуються (молокопродуктів, м’яса, м’ясних напівфабрикатів тощо) у кількостях, які не можуть бути використані в установлені виробником терміни реалізації; – заборонити замовляти, приймати та використовувати гриби, соуси, перець, майонез, продукти, смажені у фритюрі, у тому числі чіпси, вироби швидкого приготування, газовані напої, квас, натуральну каву, кремові вироби, вершково-рослинні продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти й викликають подразнення слизової оболонки шлунка та є небезпечними; – дотримуватися технології приготування страв, санітарно-гігієнічних вимог, зокрема правил особистої гігієни працівників харчоблоків та їдалень; – тримати на контролі питання щодо реалізації страв та продуктів харчування у їдальнях закладів дошкільної та загальної середньої освіти відповідно до Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу ; – не допускати використання їдалень, харчоблоків закладів освіти не за призначенням (обслуговування сторонніх фізичних та юридичних осіб)
|
Управління освіти виконавчого комітету Фастівської міської ради, керівники закладів дошкільної та загальної середньої освіти.
|
Постійно |
5
1 | 2 | 3 | 4 |
10. | Здійснювати щоденний контроль за організацією харчування дітей в закладах дошкільної та загальної середньої освіти, зокрема:
– за дотриманням термінів реалізації харчових продуктів, умовами зберігання та технологією приготування страв; за належним веденням відповідної документації як підтверджуючих доказів виконання вимог харчового та санітарного законодавства; – за дотриманням перспективного меню, натуральних норм харчування дітей, технології приготування страв та веденням відповідної документації; – за обов’язковим веденням документації з організації харчування дітей відповідно до вимог та переліку, які визначено спільними наказами МОН та МОЗ від 17.04.2006 № 298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», від 01.06.2005 № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», а саме: – наказів про організацію харчування та визначення відповідальних осіб за організацію харчування дітей; – журналу щоденного обліку дітей, які харчуються; – журналу здоров’я працівників харчоблоку; – примірного двотижневого меню; – щоденного меню; – картотеки страв; – зошита обліку відходів; – книги складського обліку; – журналу аналізу виконання норм харчування; – бракеражних журналів; – заявок на продукти; – графіків і маршрутів постачання харчових продуктів і сировини. |
Керівники закладів дошкільної та загальної середньої освіти.
|
Постійно |
6
1 | 2 | 3 | 4 |
проводити видачу готових страв лише після зняття проби медпрацівником закладу освіти або (за його відсутності) іншою особою, відповідальною за організацію харчування, призначеною наказом керівника закладу;
здійснювати бракераж сирої продукції комірнику, завідувачу виробництва, кухарю із залученням медичного працівника закладу; відбирати щодня за правилами добові проби кожної страви раціону і зберігати їх протягом доби до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня; здійснювати контроль за додержанням дітьми правил особистої гігієни та вживанням гарячих страв, соків, дотриманням режиму і графіків харчування дітей.
|
|||
11. | Забезпечити дітей харчуванням відповідно до норм, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року № 1591 (додатки 2, 7). | Управління освіти виконавчого комітету Фастівської міської ради,
керівники закладів дошкільної та загальної середньої освіти.
|
Постійно |
12. | Забезпечити своєчасне проходження медичних оглядів працівниками харчоблоків та їдалень закладів дошкільної та загальної середньої освіти відповідно до наказу Міністерства охорони здоров`я України від 23.07.2002 № 280 «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних оглядів працівників окремих професій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення та може привести до поширення інфекційних хвороб» та своєчасне відсторонення від роботи працівників, які виявилися носіями кишкової або стафілококової інфекції. | Фастівська міська рада,
Керівники закладів дошкільної та загальної середньої освіти. |
Постійно |
7
1 | 2 | 3 | 4 |
13. | Забезпечити подання примірних двотижневих меню на розгляд та погодження у Фастівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області згідно з вимогами п. 1.12 спільного наказу МОЗ та МОН від 17.04.2006 № 298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», п. 19 спільного наказу МОЗ та МОН від 01.06.2005 № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», п. 10 ДСанПін 5.5.2.008-01 «Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу».
|
Керівники закладів дошкільної та загальної середньої освіти,
Фастівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області.
|
Постійно |
14. | Забезпечити періодичне проходження персоналом харчоблоків навчання з питань додержання гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів.
|
Управління освіти виконавчого комітету Фастівської міської ради,
керівники закладів дошкільної та загальної середньої освіти.
|
Постійно |
15. | Забезпечити періодичний лабораторний контроль на відповідність готової продукції, води питної, об’єктів довкілля тощо в закладах дошкільної та загальної середньої освіти вимогам Державних санітарних правил «Мікробіологічні нормативи та методи контролю продукції громадського харчування»
(ДСП 4.4.5.078-2001). |
Керівники закладів дошкільної та загальної середньої освіти,
Фастівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області. |
Постійно |
8
1 | 2 | 3 | 4 |
16. | Здійснювати державний контроль за дотриманням операторами ринку харчових продуктів, що задіяні в організації харчування дітей у закладах дошкільної та загальної середньої освіти, гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу, а також вимог санітарного законодавства в закладах дошкільної та загальної середньої освіти м. Фастова. | Фастівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області | Згідно зі
щорічними планами державного контролю або позапланових заходів при виявленні невідповідності або появи обґрунтованої підозри щодо невідповідності |
Керуючий справами Л.О. Тхоржевська