Про затвердження нормативів (норм) питного водоспоживання для споживачів міста Фастова
- 27.02.2023
ФАСТІВСЬКА МІСЬКА РАДА
КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ
Р І Ш Е Н Н Я
Від 20.02.2023 № 60
Про затвердження нормативів (норм)
питного водоспоживання
для споживачів міста Фастова
Розглянувши подання т.в.о. директора комунального підприємства Фастівської міської ради «Фастівводоканал» № 51 від 06 лютого 2023 року щодо затвердження нормативів (норм) питного водоспоживання для споживачів міста Фастова, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №1107 від 25.08.2004 «Про затвердження Порядку розроблення та затвердження нормативів питного водопостачання», Методики визначення нормативів питного водопостачання населення, затвердженої Наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 27.09.2005 № 148, враховуючи розрахункові витрати води при проектуванні систем водозабезпечення, передбачені ДБН В.2.5.-64:2012, керуючись підпунктом 3 частини 3 статті 4 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», підпунктом 21 пункту «а» статті 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчий комітет вирішив:
- Затвердити нормативи (норми) питного водоспоживання для споживачів міста Фастова згідно з додатком на період з 01.03.2023р. до 28.02.2026р.
- У разі відсутності, тимчасового виходу з ладу або втрати вузла обліку споживання питної води, – проводити розрахунки зі споживачами за надані послуги із централізованого водопостачання та централізованого водовідведення згідно із затвердженими нормативами (нормами) питного водоспоживання з урахуванням Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженої Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 22.11.2018р. № 315 та Постанови Кабінету Міністрів України від 05 липня 2019р. № 690 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення і типових договорів про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення».
- 3. Визнати таким, що втратило чинність рішення виконавчого комітету Фастівської міської ради «Про затвердження нормативів (норм) питного водоспоживання для споживачів міста Фастова» від 21.02.2020р. № 47 з 01.03.2023р.
- Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, з питань ЖКГ Матвійчук В.А.
Міський голова Михайло НЕТЯЖУК
Додаток
до рішення виконавчого комітету
№ _____від________2023 р.
НОРМАТИВИ (НОРМИ)
водоспоживання для споживачів міста Фастова
№ | Споживачі | Одиниці
виміру |
Середньодобові
норми витрат води за місяць |
Всього
споживання води за місяць в м3 |
|
Всього
вода літрів на добу |
В т.ч.
гаряча літрів на добу |
||||
Житлові будинки приватного сектора | |||||
1 | Водозабірні колонки:
– вуличні – дворові |
1 чол. 1 чол. |
50 70 |
– – |
1,5 2,1 |
2 | Квартири з внутрішньою підводкою
водопроводу без каналізації (злива) |
1 чол. | 80 | – | 2,4 |
3 | З водопроводом і каналізацією без
ванни із газопостачанням |
1 чол. | 120 | – | 3,6 |
4 |
З водопроводом і каналізацією без
ванни із газопостачанням і наявністю санвузлів |
1 чол. | 140 | – | 4,2 |
5
|
З водопроводом і каналізацією з
ваннами і водонагрівачами, працюючими на твердому паливі |
1 чол. | 150 | – | 4,5 |
Теж без ванни з санвузлом | 1 чол. | 140 | – | 4,2 | |
6
|
З водопроводом і каналізацією із газопостачанням і наявністю ванни та санвузла | 1 чол. |
167 |
– |
5,0 |
7
|
З водопроводом і каналізацією,
ваннами, газонагрівачами, електронагрівачами, без санвузла |
1 чол. |
167 |
– |
5,0 |
8
|
З водопроводом і каналізацією,
ваннами, газонагрівачами, електронагрівачами, санвузлами |
1 чол. |
190 |
– |
5,7 |
9 | Житлові будинки квартирного типу: | ||||
З водопроводом і каналізацією без
ванни |
1 жит. | 95 | – | 2,9 | |
З газопостачанням | 1 жит. | 120 | – | 3,6 | |
З водопроводом, каналізацією,
ваннами, водонагрівачами, працюючими на твердому паливі |
1 жит. | 190 | – | 5,7 | |
З швидкодіючими електричними,
газовими нагрівачами і багатоточечними водорозбором |
1 жит. |
210 |
– |
6,3 |
|
Централізованим гарячим
водопостачанням, обладнані умивальниками, мийками і душами |
1 жит. | 195 | 85 | 5,9 | |
Сидячими ваннами, обладнаними
душами |
1 жит. | 230 | 90 | 6,9 | |
З ваннами довжиною від 1500 до
1700 мм, обладнані душами |
1 жит. | 250 | 105 | 7,5 | |
10 | Гуртожитки: | ||||
З загальними душовими | 1 жит. | 85 | 50 | 2,6 | |
З душами при всіх жилих кімнатах | 1 жит. | 110 | 60 | 3,3 | |
З загальними кухнями і блоками
душових на поверхах при жилих кімнатах в кожній секції будівлі |
1 жит. | 140 | 80 | 4,2 | |
11 | Готелі, пансіонати і готелі з
загальними ваннами і душовими |
1 жит. | 120 | 70 | 3,6 |
12 | Готелі і пансіонати з душовими в усіх окремих номерах | 1 жит. | 230 | 140 | 6,9 |
13 | Лікарні: | ||||
З загальними ваннами і душовими | 1 ліжко | 120 | 75 | – | |
З санітарними вузлами наближеними
до палат |
1 ліжко | 200 | 90 | – | |
Інфекційні | 1 ліжко | 240 | 110 | – | |
14 | Санаторії і будинки відпочинку: | ||||
– з ваннами при всіх жилих кімнатах | 1 ліжко | 200 | 120 | – | |
– з душами при всіх жилих кімнатах | 1 ліжко | 150 | 75 | – | |
15 | Поліклініки і амбулаторії | 1 хворий | 10 | 4 | – |
1працівник у зміну | 30 | 12 | – | ||
16 | Дитячі ясла –сади з денним
перебуванням дітей: |
||||
– з їдальнями, працюючими на
напівфабрикатами |
1 дитина | 21,5 | 11,5 | – | |
– з їдальнями, працюючими на
сировині і пральнями, обладнаними автоматичними пральними машинами |
1 дитина |
75 |
25 |
– |
|
17 | Дитячі ясла-сади з цілодобовим
перебуванням |
||||
– з їдальнями, працюючими на
напівфабрикатах |
1 дитина | 39 | 21,4 | ||
– з їдальнями, працюючими на
сировині і пральнями, обладнаними автоматичними пральними машинами |
1 дитина | 93 | 28,5 | ||
18 | Дитячі табори, в тому числі діючі
протягом року: |
||||
– з їдальнями, працюючими на
сировині і пральнями, обладнаними автоматичними пральними машинами |
1 місце | 130 | 40 | – | |
– з їдальнями, працюючими на
напівфабрикатах і пранням білизни в централізованих пральнях |
1 місце | 55 | 30 | – | |
19 | Пральні: | ||||
– механізовані | 1 кг сухої
білизни |
75 | 25 | – | |
– немеханізовані | 1 кг сухої
білизни |
40 | 15 | – | |
20 | Адміністративні будівлі | 1 працівник | 15 | 6 | – |
21 |
Навчальні заклади (в тому числі вищі
і середньо-спеціальні) з душовими при гімнастичних залах і буфетами, реалізуючими готову продукцію |
1 учень,
1 викладач |
20 | 8 | – |
22 | Лабораторії вищих і середніх
спеціальних учбових закладів |
1 прилад в
зміну |
224 | 112 | – |
23 | Загальноосвітні школи: | ||||
-з душовими при гімнастичних залах і їдальнями, працюючими на
напівфабрикатах |
1 учень,
1 викладач в зміну |
10 | 3 | – | |
– теж з продовженим днем | 1 учень,
1 викладач в зміну |
12 | 3,4 | – | |
24 | Професійно-технічні училища: | ||||
-з душовими при гімнастичних залах і їдальнями, працюючими на
напівфабрикатах |
1 учень,
1 викладач в зміну |
20 | 8 | – | |
25 | Школи-інтернати з приміщеннями: | ||||
Учбові:
-з душовими при гімнастичних залах |
1 учень,
1 викладач в зміну |
9 | 2,7 | – | |
– спальнями |
1 учень,
1 викладач в зміну |
70 | 30 | – | |
26 | Науково-дослідницькі інститути і
лабораторії |
||||
– хімічного профілю | 1 працівник | 450 | 60 | – | |
– біологічного профілю | 1 працівник | 310 | 55 | – | |
– фізичного профілю | 1 працівник | 125 | 15 | – | |
– природознавчих наук | 1 працівник | 12 | 5 | – | |
27 | Аптеки | ||||
– торговий зал і підсобні приміщення | 1 працівник | 30 | 12 | – | |
– лабораторії виготовлення ліків | 1 працівник | 310 | 55 | – | |
28 | Підприємства загального
харчування: |
||||
– без приготування їжі | 1 страва
|
2 | 1 | ||
– з приготуванням їжі, яка подається в обідньому залі | 1 страва
|
12 | 4 | – | |
З приготуванням їжі, яка реалізується на дому
|
1 страва
|
10 | 3 | ||
29 | Крамниці | ||||
– продовольчі | 1 працівн. за зміну(20 м2
торг. залу) |
250 |
65 |
– |
|
– промтовари | 1 прац. зміну | 15 | 8 | – | |
30 | Перукарні | 1 робоче місце в зміну | 56 | 33 | – |
31 | Кінотеатри, театри, клуби і дозвіллєво-розважальні заклади | – | |||
для глядачів | 1 чол. | 8 | 3 | – | |
для артистів | 1 чол. | 40 | 25 |
|
|
32 | Стадіон і спортзали: | ||||
– глядачів | 1 місце | 3 | 1 | – | |
– для фізкультурників (за умови
прийому душа) |
1 фізкульрн. | 50 | 30 | – | |
– для спортсменів | 1 спортсмен | 100 | 60 | – | |
33 | Лазні: | ||||
– для миття в мильній, з тазами на
лавах і ополіскуванням в душах |
1 чол. | 180 | 120 | – | |
– теж з прийомом оздоровчих
процедур і ополіскуванням в душах |
1 чол. | 290 | 190 | – | |
– душова кабіна | 1 чол. | 360 | 240 | – | |
– ванна | 1 чол. | 540 | 360 | – | |
34 | Душові в побутових приміщеннях
промислових підприємств |
1 душова сітка на 1 зміну | 500 | 270 | – |
35 | Цехи з тепловиділенням св.84 КДЖ
На 1 м3/годину |
45 | 24 | – | |
36 | Решта цехів | 1 чол. в зміну | 25 | 11 | – |
37 | Витрати води на полив: | ||||
– трав’яного покрову газонів | 1 м2 | 3 | – | – | |
– футбольного поля | 1 м2 | 0,5 | – | – | |
– решту спортивних споруд | 1 м2 | 1,5 | – | – | |
– удосконалення покрівель, тротуарів,
площ заводських проїздів |
1 м2
|
0,4-0,5 | – | – | |
– зелених насаджень, газонів і квітів | 1 м2 | 3-6 | – | – | |
38 | Заливання поверхні катка
|
0,5 | – | – | |
39 | Гаражі: | ||||
– заправка | 1 ум. авт. | 26 | – | – | |
– мийка | 110 | – | – | ||
40 | Утримання худоби: | ||||
– корова | на 1 гол. | 80 | – | 2,4 | |
– молодняк великої рогатої худоби | на 1 гол. | 30 | – | 0,9 | |
– свиня здорова | на 1 гол. | 25 | – | 0,75 | |
– порося до 4-х місяців | на 1 гол. | 15 | – | 0,45 | |
– кінь | на 1 гол. | 80 | – | 2,4 | |
41 | Полив: | ||||
– садів і присадибних ділянок | л/м2 на добу | 6 | – | Згідно розрахунків на підставі довідки з Геофізичної обсерваторії м.Фастів (без урахування кількості дощових днів) | |
– квітники і газони | л/м2 на добу | 6 | – | Згідно розрахунків на підставі довідки з Геофізичної обсерваторії м.Фастів (без урахування кількості дощових днів) | |
– теплиці земляні | л/м2 на добу | 15 | – | Згідно розрахунків на підставі довідки з Геофізичної обсерваторії м.Фастів (без урахування кількості дощових днів) | |
– теплиці, стелажі зимові, парники | л/м2 на добу | 6 | – | Згідно розрахунків на підставі довідки з Геофізичної обсерваторії м.Фастів (без урахування кількості дощових днів) |
Примітка 1. Значення розрахункових витрат води для основних споживачів включають всі додаткові витрати (обслуговуючим персоналом, душовими для обслуговуючого персоналу, відвідувачами, на прибирання приміщень тощо).
Споживання води в групових душових і на ножні ванни в побутових приміщеннях виробничих підприємств, на прання білизни в пральнях і приготування їжі на підприємствах громадського харчування, а також на водолікувальні процедури у водолікарнях і приготування їжі, що входять до складу лікарень, санаторіїв, належить враховувати додатково.
Примітка 2. При неавтоматизованих пральних машинах у пральнях і при пранні білизни із специфічним забрудненням розрахункову витрату гарячої води дозволяється збільшувати на 30%.
Примітка 3. Приведені розрахункові витрати води на поливання встановлені у розрахунку на одне поливання. Кількість поливань на добу треба приймати залежно від кліматичних і місцевих умов.
Примітка 4. Витрати води на виробничі потреби, що не вказані в таблиці, слід приймати у відповідності з технологічним завданням та вказівками з будівельного проектування підприємств окремих галузей промисловості.
Примітка 5. Для споживачів води цивільних будівель, споруд та приміщень, що не вказані в таблиці, норми витрат води слід приймати згідно з даним додатком як для споживачів, аналогічних за характером водопостачання.
Примітка 6. На підприємствах загального харчування кількість страв (U), що реалізується за один робочій день, визначається формулою:
U=2.2 · n · m · T·ψ
де n – кількість посадочних місць;
m – кількість посадок, що приймаються для їдалень відкритого типу та кафе – 2;
для студентських та їдалень при підприємстві – 3; для ресторанів – 1.5;
T – час роботи підприємства загального харчування, год;
ψ – коефіцієнт нерівномірності посадок протягом робочого дня, що приймається
для їдалень та кафе – 0,45; для ресторанів – 0,55; для інших підприємств
загального харчування допускається при обґрунтуванні приймати ψ=0,17÷1,0.
Примітка 7. У випадку, коли за адресою споживача відсутні чи незареєстровані належним чином індивідуальні засоби обліку і в його помешканні не зареєстровано (не проживає) жодної особи, нарахування за послуги з централізованого водопостачання, водовідведення проводити на 1 особу.
Керуючий справами (секретар)
виконавчого комітету Леся ТХОРЖЕВСЬКА