Обрережно, ботулізм!

  • 19.06.2024

Ботулізм – це дуже небезпечне, а інколи смертельне, токсичне харчове отруєння, яке виникає при вживанні продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

В Україні причиною ботулізму найчастіше стає споживання копченостей, в’яленої, сушеної риби, консервів, у тому числі овочевих, фруктових, грибних (особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни) та продукція, упакована під вакуумом. Слід пам’ятати: інфіковані ботулізмом харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх ознак.

Клінічний перебіг ботулізму найчастіше поступовий. За всією різноманітністю симптоматики початкового періоду захворювання виділяють три найтиповіші варіанти його розвитку:

– з диспепсичним синдромом,

– з розладом зору,

– з порушенням дихання.

Початковими симптомами є сильна втома, слабкість і запаморочення, надалі зір стає нечіткий, затуманений, з’являється сухість у ротовій порожнині, утруднюється ковтання і мова. З часом розвивається слабкість у м’язах, утруднюється дихання, дихання стає поверхневим, непродуктивним.

Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

– в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби невідомого походження,

– м’ясних та грибних консервів,

– консервів домашнього виробництва,

– якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували неналежним чином,

– якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити ніж лікувати.

БІЛЬШЕ НОВИН

ДИВИТИСЬ