Ботулізм – небезпечне харчове отруєння
- 22.01.2024
У зв’язку з тим, що захворюваність населення України на ботулізм залишається актуальною, важливим є обізнаність людей щодо такого важкого харчового отруєння, як ботулізм .
В залежності від серологічних властивостей виділяють 7 типів мікробу, найбільша токсичність властива токсинам А,Б та Є.
Тип А – це переважно рослинні продукти, тип Б – м’ясні продукти, тип Є – рибні продукти. В шлунково-кишковому тракті людини ботулотоксин не тільки добре зберігається, але може навіть збільшити свою біологічну активність під впливом ферментів підшлункової залози.
Мікроб ботулізму широко розповсюджений у навколишньому середовищі, у вигляді спор знаходиться в землі. Джерелом забруднення навколишнього середовища є тварини, риби, мухи. Вегетативна форма мікробу не стійка, гине при 80*С на протязі 15 хвилин, токсин, який виділяє мікроб, знешкоджується при кип’ятінні на протязі 20 хвилин. Спори відрізняються дуже високою стійкістю до впливу фізичних та хімічних факторів, витримують 5-ти годинне кип’ятіння. При домашньому консервуванні спори не гинуть. Для розвитку спор мікробу в харчовому продукті необхідна відсутність кисню. Такі умови створюються в консервних банках, в товщі погано прокопчених окороків, ковбас, риби. В рідинах розмноження мікробів супроводжується газоутворенням, при цьому в банках з’являється бомбаж – двостороннє вздуття. Є зареєстрований випадок ботулізму від вживання консервованого сала, в якому були прожилки м’яса. Інкубаційний період ( це термін після вживання недоброякісного продукту до перших проявів захворювання) при ботулізмі коливається в широких межах – від 2-3 годин до 72 годин, але найчастіше становить 14+ – 2 години.
Летальність залежить від пізнього звернення за лікарняною допомогою та пізнього введення специфічної сироватки. Початкові прояви отруєння можуть бути неспецифічними. Розрізняють 4 типи протікання ботулізму: гострий гастроентерит (характерний для токсину типу Б), диспептично-паралітична форма (характерна для токсину типу А), асфіксична форма (характерна для токсину типу Є). Коли токсин доходить до нервової тканини (проникає в синапси) він стає недоступним для дії сироватки. Тільки своєчасна діагностика та застосування специфічної терапії забезпечує одужання.
Ботулізм ніколи не виникає після вживання в їжу свіжеприготовлених продуктів, для накопичення токсину потрібні анаеробні умови та значний час, тому найчастіше захворювання пов’язують з вживанням консервів.
Від цих факторів і залежать основні заходи профілактики ботулізму:
- захист від попадання збудника в сировину – ретельне миття рослинних продуктів, правильна евентрація (видалення кишківника) риби та туш тварин з метою уникнення забруднення м’яса вмістом кишківника;
- дотримання правил консервування , вилучення бомбажних банок, невживання таких консервів у їжу;
- зберігання продуктів на холоді не більше встановленого терміну;
- дотримання правил особистої гігієни;
- для запобігання проростання спор мікроба та накопичення токсину в харчовому продукті посол окороків та риби потрібно проводити на холоді ( не вище +10 град).
- не купувати рибопродукти, м’ясопродукти, консерви на стихійних ринках у невідомих осіб.
Завідувач відділення епідеміологічного нагляду
(спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань
Фастівського підрозділу Фастівської районної філії
ДУ «Київський ОЦКПХ МОЗ»
Т. Скорубська