10 жовтня Всесвітній день психічного здоров’я

  • 10.10.2024

Всесвітній день психічного здоров’я (World Mental Health Day) або День ментального здоров’я у світі та в Україні відзначається щороку 10 жовтня.

Основною метою Всесвітнього дня психічного здоров’я (World Mental Health Day) є скоротити поширеність захворювань, пов’язаних з психічними розладами: депресивні стани, фобії, розлади особистості, алкогольна та наркотична залежності, шизофренія, недоумкуватість, порушення свідомості тощо.

Окрім того, Всесвітній день ментального здоров’я спрямований на підтримку людей, які не страждають на серйозні відхилення з боку психіки, проте переживають скрутні часи та потребують сили волі й характеру, які б допомогли їм впоратися з будь-якими життєвими труднощами.

День психічного здоров’я вперше з’явився в 1992 році і став щорічним заходом за підтримки ВООЗ та Всесвітньої Федерації психічного здоров’я.

За даними ВООЗ, в світі депресією страждають понад 264 млн. людей, біполярним розладом – 45 млн., деменцією – 50 млн., і це тільки офіційно зареєстровані випадки. Депресія стала однією з найпоширеніших у світі причин втрати працездатності.

 

Стан ментального здоров’я в Україні

Понад 1,5 млн. мешканців нашої країни страждає від психічних захворювань. Понад 2 мільйонів щороку звертаються за допомогою до фахівців психіатрії та більшість з них госпіталізуються. Нервові розлади різного характеру та різного ступеня важкості є проблемою кожного третього українця. До того ж, наша країна посідає 1-ше місце за кількістю психічних розладів в Європі.

Це статистика до повномасштабного вторгнення. Близько 10 млн. мільйонів українців можуть зіткнутися з ризиком розвитку психічних розладів, таких як депресія та посттравматичний стресовий розлад, внаслідок війни. І це, мабуть, оптимістичний прогноз.

У Міністерстві охорони здоров’я прогнозують, що через війну психологічної підтримки потребуватимуть понад 15 млн українців. При цьому близько 3–4 млн людей треба буде призначати медикаментозне лікування. Після війни щонайменше кожна п’ята людина буде мати негативні наслідки для психічного здоров’я. За даними МОЗ, у 20–30 % осіб, які пережили травматичні події, може розвинутись ПТСР. Крім того, через 5–7 років очікують зростання кількості осіб з наркотичною, алкогольною та іншими залежностями. Через психоемоційне напруження, спричинене війною, українці постаріють на 10–15 років, тобто хвороби, притаманні для зрілого та літнього віку, будуть траплятися на 10–15 років раніше, ніж це було до війни [за даними соціологічного дослідження].
Бережіть себе, по можливості звертайтеся за допомогою до спеціалістів. Психологи та психотерапевти можуть значною мірою покращити ментальне здров’я та попередити розвиток психічних розладів.

 

Як зберегти ментальне здоров’я?

Універсальні поради, які допоможуть попередити кризовий стан та зберегти психічне здоров’я в умовах війни:

Відновлення почуття контролю. Необхідно знайти сферу в житті, яку будете контролювати.

Залученість — це друга складова життєстійкості. Чим більше ви залучені до корисної діяльності, не зависаєте у своїх думках — тим сприятливіше відновлення психологічної сили.

Прийняття ризику. “Необхідно розуміти, що ризик — це нормально, він завжди є у житті, просто зараз він надмірний. А віднайти якісь адекватні, індивідуальні методи протидії цьому ризику — це творче завдання для кожного”.

 

ЧОМУ ВАЖЛИВИЙ ЦЕЙ ДЕНЬ?

Мета Всесвітнього дня психічного здоров’я (World Mental Health Day)  – привернути увагу кожної людини на важливість ментального здоров’я. Воно в першу чергу залежить від кожного з нас та наших рідних. Ми повинні навчитися зберігати стійкість та душевну рівновагу в найскладніших ситуаціях, а при необхідності – звертатися за допомогою до відповідних фахівців.

У межах Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки розпрацьовано:

  • довідник «Базові навички турботи про себе та інших»;
  • новий розділ «Довідника безбарʼєрності» – «Етика взаємодії у період стресу»;
  • керування стресом у застосунку «BetterMe»: «Mental Health»;
  • ролики для телебачення «Скажи чесно, ти як?», аптечка самодопомоги від українських зірок і телеведучих;
  • серія анімаційних відеороликів про природу стресу, допомогу собі та близьким.

В громаді продовжує реалізовуватися проєкт «Моє серденько» – це допомога дітям та їх батькам, які постраждали від війни. На базі КНП ФМР «Фастівська БЛІЛ» (педіатричне відділення, вул..Героїв Чорнобиля, 17, м.Фастів) створено центр психолого-медичної допомоги. Функціонує відділення денної допомоги – виявлення психологічних наслідків та надання індивідуальних та групових психотерапевтичних послуг, а також консультативної медичної допомоги.

Структурний підрозділ КНП ФМР «ФМЦПМСД» «Центр життєстійкості «Родина 4.5.0.»   -надання комплексної соціальної послуги з формування життєстійкості.

Метою діяльності Центру є підтримка родин військовослужбовців та ветеранів, родин загиблих військових, родин зниклих безвісти та інших вразливих верств населення (а це і особи з інвалідністю, і пацієнти з онкологічними захворюваннями, і вимушено-переміщені особи тощо).

Напрямки роботи :

  • соціальна та психологічна підтримка,
  • фізична реабілітація та лікувально-фізична культура,
  • надання медичних послуг первинної ланки з перенаправленням на вторинний рівень (за потреби).

В розрізі психологічної підтримки психологи проводять індивідуальні консультації, групи самодопомоги та групи підтримки, освітні заходи (тренінги, психоедукацію), групові заняття з арт-терапії, майстер-класи з прикладного мистецтва.

З партнерськими організаціями проводяться  різноманітні соціалізуючі та розвиваючі активності.

Фастівська МТГ продовжує співпрацю з  Проєктом USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», що реалізується в рамках Проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» (англ. USAID Public Health System Recovery and Resilience Activity), що фінансується американським народом через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується організацією Пакт у партнерстві зі Швейцарським інститутом тропічної медицини та громадського здоров’я (Swiss TPH) та Європейським інститутом політики громадського здоров’я (ЄІПГЗ). Триває реалізація проектів та вже функціонують простори «Дбаю про себе» та «Час на себе».

  • Концепція простору «Дбаю про себе» передбачає функціонування двох кабінетів на базі комунального некомерційного підприємства «Фастівський міський Центр первинної медичної (медико-санітарної)допомоги», а саме: Центру ПМСД по вул.Київській, 57, м.Фастів (0662020333) (може скерувати сімейний лікар, терапевт, самозвернення)
  • Функціонує інтерактивний простір «ЧАС НА СЕБЕ» відкритий у парку «Європейський простір» за адресою: вул..Братів Сидоренків, 12, м.Фастів, у рамках однойменної комунікаційної кампанії, метою якої є зміна поведінки громадян та запровадження принципу, коли кожна людина розуміє, що саме вона є відповідальною за своє фізичне та психічне  здоров’я.

 

Громадські ініціативи надання психологічної підтримки

Громадські ініціативи надання психологічної підтримки

  • БФ «Карітас Фастів», Гаряча лінія Фонду/Кризовий Центр: (097) 352 68 57

Корисні покликання:

https://www.howareu.com/ – Всеукраїнська програма ментального здоров’я

https://lifelineukraine.com/contact – Національна професійна лінія з питань профілактики самогубств та підтримки психічного здоров’я «Lifeline Ukraine»;

https://tellme.com.ua/ онлайн-платформа «Розкажи мені»;

БІЛЬШЕ НОВИН

ДИВИТИСЬ