Про затвердження Програми розвитку туризму Фастівської міської територіальної громади на 2024 – 2026 роки

  • 12.09.2024
 

ФАСТІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Київської області

Р І Ш Е Н Н Я

 

22.12.2023                                           м. Фастів                            № 576-ХLV-VІІІ

                    

Про затвердження Програми розвитку туризму

Фастівської міської територіальної громади на 2024 – 2026 роки

З метою реалізації державної політики у сфері туризму на місцевому рівні, відповідно до Закону України «Про туризм», Розпорядження Кабінету Міністрів України від 16.03.2017 №168-р «Про схвалення Стратегії розвитку туризму та курортів на період до 2026 року», враховуючи рішення виконавчого комітету Фастівської міської ради від 27.11.2023 року №505 «Про схвалення проекту Програми розвитку туризму Фастівської міської територіальної громади на 2024 – 2026 роки», керуючись ст. 25, п. 22 ч.1 ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

міська рада

В И Р І Ш И Л А:

  1. Затвердити Програму розвитку туризму Фастівської міської територіальної громади на 2024 -2026 роки відповідно до додатку.
  2. Фінансовому управлінню виконавчого комітету Фастівської міської ради передбачати кошти в бюджеті Фастівської міської територіальної громади на фінансування заходів Програми.
  3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту, освіти, культури, спорту, сім’ї та молоді.

 

 

Міський голова                                                           Михайло НЕТЯЖУК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток

до рішення міської ради

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРОГРАМА

розвитку туризму

Фастівської міської територіальної громади на 2024-2026роки

 

 

 

 

 

 

 

Фастів

2023

 

 

ЗМІСТ

  1. Вступ………………………………………………………………………………………………………………………………. 4
  2. Паспорт Програми розвитку туризму Фастівської міської територіальної громади

на 2024-2026 роки……………………………………………………………………………………………………………….. 5

  1. Очікувані результати…………………………………………………………………………………………………….. 7
  2. Фінансування…………………………………………………………………………………………………………………. 7
  3. Координація та контроль за ходом виконання Програми………………………………………………… 7

 

I.  Вступ

В умовах глобалізації економіки туризм набуває ознак однієї з провідних, високоприбуткових та найбільш динамічних галузей світового господарства. Специфічною рисою туристично-рекреаційної сфери є те, що вона поєднує в собі понад 50 суміжних галузей: культуру, мистецтво, науку, освіту, спорт, готельне господарство, медицину, торгівлю, харчування, транспорт, зв’язок, фінанси, народні промисли, розваги, будівництво тощо. Кожна країна, регіон намагаються пропагувати та популяризувати свою інвестиційну привабливість через розвиток туризму.

Програма розвитку туризму та промоції Фастівської міської територіальної громади на 2024 – 2026 роки (далі – Програма) розроблена відповідно до п.п.1 п.а ст.27, п.1 ч.2 ст. 52 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, Закону України «Про туризм».

Прийняття даної Програми обумовлено необхідністю створення цілісної ефективної системи, направленої на розвиток конкурентоспроможного туристичного продукту, здатного максимально задовольнити туристичні потреби як зовнішнього так і внутрішнього туриста та забезпечення на цій основі комплексного розвитку Фастівської міської територіальної громади за умови раціонального використання природно-ресурсного потенціалу, збереження історико-культурної спадщини тощо.

Аналіз ресурсного забезпечення розвитку туризму на нашій території дає підстави стверджувати, що сьогодні для громади поширеним і розвиненим є подієвий туризм (event- туризм). Туристи, з якою б метою вони не приїжджали (пізнавальною, бізнес, транзит) налаштовані на цікаве проведення часу, нові зустрічі та яскраві враження. Фастівська міська територіальна громада може запропонувати на вибір туристу такий вид відпочинку. Прикладом є дипломатичні візити в громаду, бізнесові зустрічі різних форм і рівнів, мистецькі заходи присвячені видатним землякам (К.Стеценко, В.Косовський, В.Портяк), літературний фестиваль «Палієва осінь», концерти класичної музики в Костелі Воздвиження Святого Хреста, мистецький осередок – Фастівська картинна галерея та персональні виставки митців у державному краєзнавчому музеї. Розробка нових туристично- екскурсійних маршрутів гармонійно поєднує привабливі умови відпочинку та пізнання історичної спадщини громади для повного задоволення потреб найвимогливіших туристів. Продовжує стрімко розвиватися культурний виїзний туризм.

Водночас розвиток туризму у Фастівській міській територіальній громаді стримується такими факторами, як:

  • відсутність цілісної системи державного управління туризмом;
  • недостатній розвиток туристичної інфраструктури;
  • незадовільний стан інформаційної інфраструктури в зонах автомобільних доріг як в межах міста, так і поза ним (недостатня кількість дорожніх вказівників, туристично- інформаційних знаків, рекламних біг-бордів тощо);
  • недостатність туристичної інформації як для туристів, так і для підприємств, що надають послуги у сфері туризму (карт, рекламної продукції, інформації про місто);
  • відсутність у достатній мірі сучасних закладів комплексного обслуговування туристів: готелів, кемпінгів, туристичних баз тощо;
  • низький рівень конкурентноспроможності міського туристичного та рекреаційного продукту (відсутність інформації про місця відпочинку, автостоянки, відсутність сан-вузлів).

Вирішення потребує питання розвитоку сільського зеленого туризму.

Всі ці проблеми неможливо розв’язати засобами та силами тільки управління культури, молоді та туризму виконавчого комітету Фастівської міської ради, для цього необхідні регіональна програмна підтримка та комплексний підхід, координація діяльності з іншими відділами та управліннями виконавчого комітету, комунальними службами, суб’єктами підприємницької діяльності та міжгалузева координація.

Запропонований документ – інструмент подальшого розвитку туризму у громаді, узгоджений за ресурсами, виконавцями та термінами реалізації комплексу заходів, спрямованих на підвищення рівня надання туристичних послуг.

 

II.   Паспорт Програми

 

Назва Програми Програма    розвитку    туризму    Фастівської    міської    територіальної громади на 2024–2026 роки
Замовник Програми Виконавчий комітет Фастівської міської ради
Головний         розробник Програми Управління культури, молоді та туризму виконавчого комітету Фастівської міської ради
Мета Програми Покращення ментального здоров’я, задоволення культурних потреб, організація змістовного дозвілля громадян, шляхом формування виняткового і різноманітного туристичного продукту громади, просування його на внутрішньому та міжнародному ринках засобами рекламно-інформаційної кампанії, яка здійснюватиметься за чотирма векторами: розвитку, безпеки, відповідальності, гордості та створення туристичної інфраструктури, що відповідала б європейським стандартам.
Очікувані результати –         впорядкування використання туристичних ресурсів;

–          забезпечення доступності туристичних послуг для всіх категорій населення;

–          формування позитивного туристичного іміджу громади на національному та міжнародному рівнях;

–          забезпечення    збереження    та    раціонального    використання цінних туристичних ресурсів;

–          підвищення рівня привабливості та пристосованості до потреб туризму об’єктів історико-культурної спадщини;

–          підвищення якості обслуговування туристів;

–          підтримка народних промислів та ремесел;

–          упорядкування інформаційного простору;

–          збільшення надходжень до бюджету громади

Терміни             реалізації

Програми

2024–2026 роки
Виконавці Програми Виконавчі органи Фастівської міської ради, суб’єкти туристичної діяльності, громадські організації (за згодою)
Джерела фінансування –      кошти бюджету Фастівської міської територіальної громади;

–      інші кошти, не заборонені чинним  законодавством

 

 

III.  Мета, завдання та пріоритетні напрямки Програми

 

Основною метою Програми є подальше формування конкурентно спроможного туристичного продукту та забезпечення на цій основі комплексного розвитку Фастівської міської територіальної громади за рахунок зручного використання географічного положення громади, її історико-культурного потенціалу та інших туристичних ресурсів.

 

Актуальність розроблення Програми зумовлена необхідністю впровадження комплексу заходів, спрямованих на зміцнення авторитетних позицій Фастівської міської територіальної громади, як туристичного центру Київщини, на національному й міжнародному туристичних ринках:

  • розвиток туристичної галузі громади міської територіальної громади;
  • створення конкурентоспроможного на національному та міжнародному ринках туристичного продукту, здатного максимально задовольнити туристичні потреби мешканців та гостей міської територіальної громади;
  • розвиток матеріально-технічної бази і сучасної інфраструктури туризму, сприятливих умов для залучення інвестицій;
  • ефективного використання природного, історико-культурного та туристично- рекреаційного потенціалу;
  • забезпечення умов для повноцінного функціонування суб’єктів туристичної діяльності;
  • підвищення якості та асортименту туристичних послуг;
  • здійснення системної рекламно-інформаційної діяльності,
  • підтримку в’їзного та внутрішнього туризму.

 

Пріоритетними напрямками Програми є:

  • формування позитивного іміджу Фастівської міської територіальної громади

шляхом розповсюдження інформації про туристичний потенціал міської територіальної громади на регіональному, державному та міжнародному рівнях;

  • формування комплексного туристичного продукту Фастівської міської територіальної громади на туристичному ринку;
  • розвиток та вдосконалення туристичної інфраструктури;
  • ефективне використання об’єктів історико-культурної спадщини та інших туристичних ресурсів;
  • створення умов для збільшення кількості платоспроможних туристів: проведення унікальних фестивалів та подій, розважальних заходів, упровадження на постійній основі анімаційних екскурсій;
  • вироблення сучасних екскурсійних пропозицій (аудіо-гіди, віртуальні екскурсії);
  • підвищення професійного рівня працівників туристичної галузі та обмін досвідом;
  • створення сприятливих умов для залучення вітчизняних та іноземних інвестицій в туристичну галузь;
  • активізація міжнародної співпраці у сфері туризму;
  • залучення не заборонених законодавством додаткових джерел фінансування для реалізації проектів у галузі туризму.

 

Програмою передбачається здійснення комплексу заходів щодо розвитку туристичної галузі міської територіальної громади, зміцнення її матеріальної бази, створення умов для реалізації інвестиційних проектів, збільшення обсягів надання туристичних послуг за рахунок розширення в’їзного та внутрішнього туризму, покращення якості надання туристичних послуг, підвищення ефективності використання рекреаційних ресурсів та об’єктів історико-культурної спадщини, а також транспортного обслуговування, випуск якісної презентаційної та сувенірної продукції.

Туристична галузь України здійснює поступальний рух у напрямі використання сучасних інформаційних технологій, здатних піднести розвиток вітчизняної туристичної індустрії на новий якісний рівень. Важливою складовою туристичної галузі Фастівської міської територіальної громади має стати створення «Туристичного інформаційного центру» (далі – ТІЦ). Сучасне інформаційне суспільство вимагає адекватної реакції на потреби сьогодення, які виникають у різних сферах людської життєдіяльності. Інформація ототожнюється з найціннішім глобальним ресурсом і тому вчасне використання можливих варіантів її поширення – ознака цивілізованості та соціально-економічного розвитку території.

 

ІV. Фінансування Програми

Заходи Програми реалізуються за рахунок коштів місцевого бюджету, коштів зацікавлених суб’єктів підприємницької діяльності усіх форм власності, коштів іноземних та вітчизняних інвесторів, коштів позабюджетних фондів, громадських організацій, інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.

Головним розпорядником коштів місцевого бюджету, передбачених на виконання Програми, визначається управління культури, молоді, туризму Фастівської міської територіальної громади.

Всі заходи Програми передбачені до реалізації протягом 2024-2026 р.р.

 

V.  Очікувані результати

У результаті виконання Програми розвитку туризму Фастівської міської територіальної громади на 2024-2026 рр. прогнозується досягнення наступних результатів:

 

  • впорядкування використання туристичних ресурсів;
  • удосконалення матеріально-технічної бази і сучасної інфраструктури міста,
  • забезпечення доступності туристичних послуг для всіх категорій населення;
  • формування позитивного туристичного іміджу громади;
  • підвищення рівня привабливості та пристосованості до потреб туризму об’єктів історико-культурної спадщини;
  • забезпечення збереження    та    раціонального   використання   цінних   туристичних ресурсів;
  • підвищення якості обслуговування туристів;
  • упорядкування інформаційного простору;
  • налагодження нових ділових контактів з потенційними іноземними інвесторами;
  • підвищення рівня обізнаності вітчизняної та міжнародної спільноти стосовно туристичного та інвестиційного потенціалу Фастівської міської територіальної громади;
  • збільшення надходжень до бюджету.

 

VI.  Координація та контроль за ходом виконання Програми

Управління культури, молоді та туризму виконавчого комітету Фастівської міської ради здійснює координацію дій між виконавцями програми та контролює її виконання. Відповідальний виконавець Програми щорічно готує та подає фінансовому управлінню, управлінню економіки та міжнародного співробітництва виконавчого комітету Фастівської міської ради узагальнену інформацію про стан її виконання.

Напрямки та заходи Програми можуть бути скориговані у період її дії з урахуванням соціально-економічної ситуації у громаді та змін в діючому законодавстві.

Пріоритетність використання коштів на виконання заходів Програми визначає управління культури, молоді та туризму в залежності від фактичних обсягів фінансування, передбаченого міським бюджетом на відповідний рік, з урахуванням соціально-економічної ситуації у громаді та обсягів залучених фінансових ресурсів від співвиконавців Програми. У разі необхідності, управління культури, молоді та туризму здійснює перерозподіл обсягів коштів бюджету Фастівської міської територіальної громади між окремими заходами Програми.

Контроль за виконанням Програми покладено на виконавчий комітет Фастівської міської ради.

 

VII.   Напрями діяльності та заходи Програми

 

 

 

 

№ з/п

 

Зміст заходу

 

Термін виконання

 

Відповідальні за виконання

 

Джерела фінансування

1 2 3 4 5
1. Популяризація туристичного потенціалу Фастова
1.1. Розробка, виготовлення та 2024 – Управління В межах
  придбання презентаційних, 2026 роки культури, молоді та кошторисних
  інформаційних матеріалів, а   туризму, КЗ ФМР призначень
  також сувенірної, рекламно-   «Фастівський  
  поліграфічної продукції про   державний  
  Фастівську міську територіальну   краєзнавчий музей»  
  громаду.      
1.2. Наповнення інформаційних 2024 – Управління В межах
  Інтернет ресурсів відомостями 2026 роки культури, молоді та кошторисних
  про Фастівську міську   туризму,управління призначень
  територіальну громаду та її   економіки та  
  туристичний потенціал.   міжнародного  
  Поширення відомостей про   співробітництва,  
  громаду через засоби масової   відділ з питань  
  інформації та в рекламно-   інформаційного  
  інформаційних площинах.   забезпечення та по  
      роботі зі ЗМІ  
1.3. Забезпечення участі міста у 2024 – Управління В межах
  міжнародних, національних та 2026 роки культури, молоді та кошторисних
  регіональних спеціалізованих   туризму,управління призначень
  туристичних виставках, форумах   економіки та  
      міжнародного  
      співробітництва,  
      виконавчий комітет.  
1.4. Проведення рекламних кампаній, 2024 – Управління В межах
  прес- та промо-турів, 2026 роки культури, молоді та кошторисних
  налагодження співпраці зі   туризму,Фастівська призначень
  всеукраїнськими та   міська рада,  
  міжнародними організаціями.   управління  
      економіки та  
      міжнародного  
      співробітництва  
1.5. Підписання меморандумів про 2024 – Управління В межах
  співпрацю із ЗМІ, меріями 2026 роки культури, молоді та кошторисних
  сусідніх міст та іноземними   туризму,виконавчий призначень
  містами-партнерами шляхом   комітет, Фастівська  
  проведення спільних турів,   міська рада,  
  підписання угод про співпрацю.   управління  
      економіки та  
      міжнародного  
      співробітництва  

 

1.6 Створення промоційних відеороликів, документальних фільмів про туристичний потенціал міста, об’єкти історико-культурної та археологічної спадщини, історичних подій, музейні

колекції та ін.

2024 –

2026 роки

Управління культури, молоді та туризму В межах кошторисних призначень
1.7 Створення віртуальних електронних екскурсій для самостійного перегляду і прослуховування 2024 –

2026 роки

Управління культури, молоді та туризму, КЗ ФМР

«Фастівський державний краєзнавчий музей»

В межах кошторисних призначень
1.8 Розробка та впровадження туристичних маршрутів 2024 –

2026 роки

Управління культури, молоді та туризму В межах кошторисних призначень
1.9 Супровід та постійне наповнення туристичного сайту «Open Fastiv» 2024 –

2026 роки

Управління культури, молоді та туризму В межах кошторисних призначень
2. Розвиток та вдосконалення туристично-рекреаційної інфраструктури
2.1. Встановлення антивандальних електронних сенсорних туристично-інформаційних боксів у громаді. 2024 –

2026 роки

Управління культури, молоді та туризму, КП ФМР

«Фастів- Благоустрій»

В межах кошторисних призначень
2.2. Виготовлення та встановлення елементів туристично- інформаційної навігації. 2024 –

2026 роки

Управління культури, молоді та туризму, КП ФМР

«Фастів- Благоустрій»

В межах кошторисних призначень
2.3. Виготовлення QR – кодів, встановлення їх на визначних архітектурних пам’ятках громади. 2024 –

2026 роки

Управління культури, молоді та туризму, КП ФМР

«Фастів- Благоустрій»

В межах кошторисних призначень
2.4 Створення «Зелених садиб» 2024 –

2026 роки

Управління культури, молоді та туризму, , управління економіки та міжнародного

співробітництва

В межах кошторисних призначень
2.5 Розробка проектів щодо привабливого зовнішнього вигляду фасадів будівель, автомобільних в’їздів в громаду в т.ч. дизайну вітальних написів, благоустрою території, карт-схем та дизайну оригінального освітлення 2024 –

2026 роки

Управління культури, молоді та туризму, управління економіки та міжнародного співробітництва В межах кошторисних призначень

 

2.6 Створення на базі КЗ ФМР

«Фастівський державний краєзнавчий музей» сучасного туристично-інформаційного центру “OPEN FASTIV”

2024 –

2026 роки

Управління культури, молоді та туризму В межах кошторисних призначень
3. Підвищення туристичної привабливості міста
3.1. Сприяння розвитку та вдосконалення перспективних для громади видів туризму: культурно-пізнавальний, науково-освітній, релігійний, етнічний, спортивно-оздоровчий діловий, відпочинково- розважальний, екскурсійний, медичний, весільний, зелений

туризм тощо

2024 –

2026 роки

Управління культури, молоді та туризму, КЗ ФМР

«Фастівський державний краєзнавчий музей»

В межах кошторисних призначень
3.2 Створити реєстр головних подій громади (фестивалі, ярмарки, форуми) 2024 –

2026 роки

Управління культури, молоді та туризму В межах кошторисних призначень
3.3 Підтримка народних промислів, створення                          творчих майстерень.       Організація      та проведення      сезонних      етно- фестивалів,     виставок-ярмарків, чемпіонатів, , майстер-класів, конкурсів,                  навчальних семінарів    за    участі     майстрів народних ремесел  

2024 –

2026 роки

Управління культури, молоді та туризму, відділ сфери обслуговування населення, розміщення реклами та захисту прав споживачів. В межах кошторисних призначень
3.4 Створити перелік туристичних магнітів та культурних памяток за                   історико-культурними періодами громади  

2024 –

2026 роки

Управління культури, молоді та туризму, відділ сфери обслуговування населення, розміщення реклами та захисту прав споживачів. В межах кошторисних призначень
3.5 Забезпечення              доступності туризму та екскурсійних відвідувань для осіб з інвалідністю 2024 –

2026 роки

Управління культури, молоді та туризму В межах кошторисних призначень
3.6 Проведення маркетингових, соціологічних досліджень та опитувань в галузі туризму для здійснення аналізу та оцінки її стану. 2024 –

2026 роки

Управління культури, молоді та туризму, управління економіки та міжнародного співробітництва В межах кошторисних призначень
4. Кадровий менеджмент

 

4.1 Підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації екскурсоводів та гідів- перекладачів, їх атестація та/або переатестація 2024 –

2026 роки

Управління культури, молоді та туризму В межах кошторисних призначень
4.2 Налагодження системної співпраці з туристичними

компаніями з метою залучення туристів та екскурсантів

2024 –

2026 роки

Управління культури, молоді та туризму В межах кошторисних призначень
4.3 Співпраця з краєзнавцями, громадськими організаціями та об’єднаннями, общинами та земляцтвами, які займаються створенням та популяризацією туристично-рекреаційного

потенціалу громади

2024 –

2026 роки

Управління культури, молоді та туризму В межах кошторисних призначень
5.Забезпечення умов для роботи з іноземними туристами
5.1 Співпраця з організаціями іноземних студентів, громадських організацій, ВНЗ України, національними культурними товариствами, закордонними діаспорами українців, що проживають чи навчаються за кордоном, налагодження обміну групами та проведення спільних

культурних акцій

2024 –

2026 роки

Управління культури, молоді та туризму, управління економіки та міжнародного співробітництва В межах кошторисних призначень
5.2 Розширення співпраці з містами/громадами побратимами щодо реалізації культурних акцій, спрямованих на розвиток спільних соціокультурних ініціатив та розвиток

туристичних обмінів

2024 –

2026 роки

Управління культури, молоді та туризму, управління економіки та міжнародного співробітництва В межах кошторисних призначень
5.3 Розробка системи заходів щодо супроводу іноземних туристів 2024 –

2026 роки

Управління культури, молоді та туризму, управління економіки та міжнародного

співробітництва

В межах кошторисних призначень
5.4 Забезпечувати підтримку установам громади під час проведення міжнародних конференцій (роздаткові матеріали, сувеніри) 2024 –

2026 роки

Управління культури, молоді та туризму, управління економіки та міжнародного

співробітництва

В межах кошторисних призначень

 

 

Секретар міської ради                                                                                          Людмила РУДЯК

БІЛЬШЕ НОВИН

ДИВИТИСЬ