Обрережно, ботулізм!
- 19.06.2024
Ботулізм – це дуже небезпечне, а інколи смертельне, токсичне харчове отруєння, яке виникає при вживанні продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.
В Україні причиною ботулізму найчастіше стає споживання копченостей, в’яленої, сушеної риби, консервів, у тому числі овочевих, фруктових, грибних (особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни) та продукція, упакована під вакуумом. Слід пам’ятати: інфіковані ботулізмом харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх ознак.
Клінічний перебіг ботулізму найчастіше поступовий. За всією різноманітністю симптоматики початкового періоду захворювання виділяють три найтиповіші варіанти його розвитку:
– з диспепсичним синдромом,
– з розладом зору,
– з порушенням дихання.
Початковими симптомами є сильна втома, слабкість і запаморочення, надалі зір стає нечіткий, затуманений, з’являється сухість у ротовій порожнині, утруднюється ковтання і мова. З часом розвивається слабкість у м’язах, утруднюється дихання, дихання стає поверхневим, непродуктивним.
Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
– в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби невідомого походження,
– м’ясних та грибних консервів,
– консервів домашнього виробництва,
– якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували неналежним чином,
– якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити ніж лікувати.