Про звернення Фастівської міської ради до Верховної  Ради України щодо законодавчого врегулювання питання про недопущення діяльності  в Україні афілійованих  релігійних організацій із центрами впливу в російській федерації, яка здійснює збройну агресію проти України

  • 01.02.2023

ФАСТІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Київської області

Р І Ш Е Н Н Я

26.01.2023                                           м. Фастів                             № 52-ХХХV-VІІІ

 

Про звернення Фастівської міської ради

до Верховної  Ради України щодо законодавчого врегулювання

питання про недопущення діяльності  в Україні афілійованих

 релігійних організацій із центрами впливу в російській федерації,

яка здійснює збройну агресію проти України

Враховуючи звернення голови фракції депутатів у Фастівській міській раді від політичної партії “Європейська Солідарність” Мирослави Смірнової від   17 січня 2023 року № 1, керуючись ст. 25 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”,

міська рада

В И Р І Ш И Л А:

  1. Звернутися до Верховної Ради України щодо законодавчого врегулювання питання про недопущення діяльності в Україні афілійованих релігійних організацій (об’єднань) із центрами впливу (управління) в російській федерації, яка здійснює збройну агресію проти України (текст звернення додається).
  2. Доручити управлінню культури, молоді та туризму виконавчого комітету міської ради направити звернення до Верховної Ради України.
  3. Контроль за виконанням рішення покласти на секретаря міської ради.

 

 

 

Міський голова                                                         Михайло НЕТЯЖУК

 

 

Додаток

до рішення міської ради

 

 

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

вул. Михайла Грушевського, 5,

м. Київ, 01008

 

Щодо законодавчого врегулювання питання про недопущення діяльності в Україні афілійованих релігійних організацій із центрами впливу в російській федерації, яка здійснює збройну агресію проти України

 

Агресія російської федерації проти України з 2014 року, і зокрема повномасштабне вторгнення 24 лютого 2022 року, здійснюється як із застосуванням збройних сил держави-агресора, так із застосуванням засобів пропаганди, маніпуляції та сіяння розбрату в українському суспільстві.

Московська церква посідає чільне місце серед інструментів агресії: як через безпосередню колаборацію – злочинну співпрацю священнослужителів із окупантами – так і через поширення наративів ворога, сіяння ворожнечі серед українців, виправдання російської агресії тощо. Разом з тим, станом на сьогодні діяльність російської церкви на території України не заборонена на законодавчому рівні, а окремі релігійні організації в України прямо зазначають про збереження канонічного підпорядкування рпц. В той час, коли російські ракети атакують українські мирні міста, а наші воїни та цивільні люди віддають свої життя, російська церква через свої структури та окремих осіб на території України поширюють ідеологію “русского міра”, виправдовують агресію росії проти України та смерть мирного населення використовують свій статус для антиукраїнської підривної діяльності та розколу серед населення України. За таких обставин, діяльність рпц в Україні має не релігійний, а політичний характер.

Неможливо приховати факти здачі цілих єпархій російській православній церкві, агітації за русскій мір і русскоє оружиє, втечі ієрархів-колаборантів до росії, співучасті у викраденні людей, доносів на українських патріотів і ветеранів, священників Православної Церкви України та інших злочинів. Відомі факти розкрадання історико-культурної української спадщини. Обшуки, проведені у монастирях і єпархіях різних областей, і зокрема у Києво-Печерській Лаврі, підтвердили наявність там російських агітаційних матеріалів, спрямованих на розкол українського суспільства, перебування підозрілих осіб.

Ці факти підтверджують, що колаборація з окупантом – це не поодинокі випадки, а системне явище.

Спроби замаскувати приналежність до москви не мають успіху – за церкву говорять справи. Діяльність російської церкви, структур та організацій, які зберігають будь-яке підпорядкування російській церкві, має бути повністю заборонена на території України.

Ми, депутати Фастівської міської ради, усвідомлюючи свою відповідальність перед виборцями Фастівської міської територіальної громади, вважаємо неприпустимим подальше існування і діяльність російської православної церкви в Україні та виходячи із викладеного вище просимо:

  1. Забезпечити законодавче врегулювання питання щодо недопущення діяльності в Україні афілійованих релігійних організацій (об’єднань) із центрами впливу (управління) в російській федерації, яка здійснює збройну агресію проти України.
  2. Розглянути проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій» від 19.01.2023 року №8371, поданий суб’єктом права законодавчої ініціативи – Кабінетом Міністрів України.

 

 

 

Секретар міської ради                                                       Людмила РУДЯК

 

 

 

 

 

 

БІЛЬШЕ НОВИН

ДИВИТИСЬ