Як керівник платника податків – боржника зможе дізнатись про застосування до нього тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України

  • 04.02.2022

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що з метою інформування керівника платника податків-боржника про застосування щодо нього тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України передбачається ведення Реєстру керівників платників податків-боржників, який буде публічним.

Реєстр керівників платників податків-боржників – це реєстр відомостей про керівників юридичних осіб або постійних представництв нерезидентів, стосовно яких згідно з рішенням суду застосовано тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України у зв’язку з наявністю у таких юридичних осіб або постійних представництв нерезидентів непогашеного податкового боргу у сумі та у строки, визначені ПКУ.

Державна податкова служба України вестиме та оприлюднюватиме такий Реєстр на своєму офіційному веб-порталі у відкритому доступі.

До Реєстру вносяться такі дані:

-назва платника податків та код згідно з ЄДРПОУ юридичної особи або постійного представництва нерезидента;

-прізвище, ім’я, по батькові керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника (згідно з відомостями з ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань);

-дата та номер судового рішення, що набрало законної сили, яким встановлено тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України;

-сума податкового боргу станом на дату прийняття судового рішення;

-сума податкового боргу станом на поточну дату;

-дата початку дії тимчасового обмеження;

-дата закінчення дії тимчасового обмеження;

-підстави для закінчення дії тимчасового обмеження.

Форма Реєстру керівників платників податків – боржників, порядок його ведення, наповнення відомостями та оприлюднення затверджується Міністерством фінансів України.

Інформація щодо застосування тимчасового обмеження до керівника платника податків – боржника буде розміщуватись в Реєстрі не пізніше наступного робочого дня з дня отримання контролюючим органом рішення суду, що набрало законної сили, яким таке тимчасове обмеження встановлюється.

У цей же строк контролюючий орган інформуватиме про запровадження тимчасового обмеження центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону – Адміністрацію Державної прикордонної служби України, у порядку обміну інформацією, затвердженому Міністерством фінансів України та Міністерством внутрішніх справ України.

Нагадаємо, що тимчасове обмеження в праві виїзду за межі України може застосовуватися до керівника платника податків – ЮО або постійного представництва нерезидента  за наявності у такого платника податків податкового боргу, для якого виконуються дві умови одночасно:

– сума податкового боргу перевищує 1 мільйон гривень,

– цей податковий борг не був погашений протягом 240 календарних днів з дати вручення платнику податків податкової вимоги – п.87.13. ст87 ПКУ.

ГУ ДПС у Київській області

 

БІЛЬШЕ НОВИН

ДИВИТИСЬ