Марчук Анатолій Петрович

  • 23.09.2024

Анатолій Петрович Марчук — Заслужений художник України, член Національної спілки художників України, член правління Київської організації Національної спілки художників України, академік Української академії” геральдики, дійсний член Українського Наукового товариства геральдики та вексилблогії, науковий радник Української екологічної академії, член Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, дипломант міжнародних виставок і конкурсів, лауреат міжнародних премій імені Семена Гулака-Артемовського, Володимира Винниченка, «Дружба», Київської обласної премії імені Івана Сошенка, засновник Макарівської картинної галереї.

Кавалер орденів Рівноапостольного князяВолодимира Пі ступеня, Святого Архістратига Михаїла, «Знак пошани», медалейБогдана Хмельницького, Миколая Чудотворця «Будівничий України», «За заслугиперед Макаровом» та інших. Нагороджений почесними грамотами та подяками Міністерства культури України, Українськогофонду культури, Київської обласної державної адміністрації, Київської обласноїради. Київського міського голови та інших.

Народився 1 січня 1956 року в селі Весела Слобода в сім’ї вчителів Петра Григоровича та Любові Іванівни. У перший клас пішов у 6-річному віці 1962 року, а вже наступного родина переїхала на батьківщину, у село Козичанка, де Анатолій закінчив вісім класів.

1972 року в школі-інтернаті №7 м. Києва отримав середню освіту.

З 1973 по 1979 рік навчався в образотворчій студії Київського жовтневого палацу (нині — Міжнародний центр культури та мистецтв).

1980 року навчався рисунку в приватній школі Віктора Зарецького, з 1980 по 1986 рік — в Київському державному художньому інституті (нині Національна академія мистецтв та архітектури). Закінчив майстерню книжкової графіки професора Василя Чебаника.

З 1985-го Анатолій Марчук — учасник усеукраїнських та міжнародних виставок. Того ж року нагороджений дипломом II Міжнародного конкурсу плаката (Москва, СРСР); 1995-го одержав диплом виставки «Україна-95» (Мюнхен, Німеччина).

У 2002 і 2006 роках став лауреатом Міжнародної виставки «Львівський осінній салон “Високий Замок”»; і того ж таки 2002 року отримав II премію цього престижного салону, в якому брали участь художники з 25 країн Європи та світу.

У 1996 та 2002 роках на конкурсній основі художник одержав стипендію та майстерню у Будинку творчості міста Куксхафен (Німеччина). 2014-го був відзначений І премією VII Всеукраїнської виставки-конкурсу імені Георгія Якутовича (у номінації «Акварель»).

2016 року нагороджений срібною медаллю Національної академії мистецтв України.

З 1998 року —- член мистецього гурту «Світовий» та експерт Київської галереї «Мистецький курінь».

З 1991 року — організатор щорічних пленерів «Козичанка — перлина Полісся», «Макарів і околиці», симпозіумів та літературно-мистецьких свят «Літні зустрічі в “Садибі Анатолія Марчука”» в Козичанці.

Роботи Анатолія Марчука зберігаються у 40 музеях України та світу, у колекціях Міністерства культури України, Дирекції виставок Національної спілки художників України, приватних збірках поціновуваній його творчості в Україні, Польщі, Німеччині, США, Австралії та Канаді. Його ім’я занесено до «Енциклопедії сучасної України» НАН України за редакцією академіка Івана Дзюби.

Творчості Маестро пензля присвячено більше двадцяти телевізійних фільмів та понад 500 статей у часописах, газетах і каталогах.

БІЛЬШЕ НОВИН

ДИВИТИСЬ