“Про звернення депутатів Фастівської міської ради Фастівського району Київської області до Кабінету Міністрів України щодо скасування нововведень, передбачених Постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 № 420 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України”

  • 01.06.2021

ПРОЄКТ

 

 

ФАСТІВСЬКА МІСЬКА РАДА

КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

“Про звернення депутатів Фастівської міської ради Фастівського району Київської області до Кабінету Міністрів України щодо скасування нововведень, передбачених Постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 № 420 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України

Керуючись ст. 25 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, враховуючи звернення депутатів Фастівської міської ради від фракції Політичної партії “Європейська Солідарність” від 21.05.2021,

міська рада

В И Р І Ш И Л А:

  1. Звернутися до Кабінету Міністрів України щодо перегляду умов призначення житлових субсидій для населення України (текст звернення додається).
  2. Направити звернення до Кабінету Міністрів України.
  3. Контроль за виконанням рішення покласти на секретаря міської ради.

 

 

 

Міський голова                                                         М. В. Нетяжук

 

 

 

 

 

Додаток

до рішення міської ради

від                         №

Кабінет Міністрів України

вул. М. Грушевського, 12/2 Київ, 01008

Шановний Денисе Анатолійовичу!

 

З травня 2021 року вступили в дію нові правила оформлення житлових субсидій для населення, затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 № 420 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України”. Але, переглянувши своє рішення, Уряд вніс деякі зміни до нового порядку призначення субсидій, що передбачені в Постанові КМУ від 19 травня 2021 року № 505 “Деякі питання призначення житлових субсидій”. Крайнім рішенням, яке набуло чинності з 01 травня 2021 року, Уряд вніс деякі зміни до своїх попередніх постанов, чим послабив умови призначення субсидій для українців. Але щоб отримати субсидію, в тому числі на наступний період, близько півмільйона домогосподарствам необхідно подати нові заяви та декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.

Постанова КМУ від 14 квітня 2021 № 420 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України” після внесення змін все ж передбачає додаткові обмеження у призначенні субсидій. Ці посилені вимоги до отримувачів субсидій можуть спричинити ще більше зубожіння населення і вдарить в основному по тих, кому справді важко обійтися без допомоги держави. Адже, на тлі підвищення комунальних тарифів та цін на продукти харчування, підвищення вартості проїзду в транспорті, масової захворюваності українців через поширення коронавірусної хвороби, що потребує дороговартісного лікування, перенесення термінів щодо підвищення пенсій та мінімальної заробітної плати, скасування підвищень зарплат вчителям та медикам, відсутності індексації пенсій чорнобильцям, військовим пенсіонерам, науковцям та іншим фахівцям може призвести до соціальної напруги та збурення населення. Ще одним фактором є жорсткі карантинні заходи в країні – з одного боку влада постійно закликає населення до самообмежень та дотримання норм самоізоляції, а з іншого – примушує цих людей, зокрема старшого віку, скупчуватися у місцях подачі документів.

Слід зазначити, що в Україні з 2015 року є відпрацьована та успішно діюча модель призначення субсидій лише за заявою громадянина з автоматичним переоформленням субсидій.

Для вирішення цієї проблеми Уряду необхідно у найскладніший період кардинально змінювати підхід для її розв’язання. Можливо, шляхом розвитку економіки збільшувати доходи населення, тоді дедалі більше домогосподарств зможуть самостійно платити за комунальні послуги і не користуватися субсидіями, або зменшити тарифи, щоб вони були підйомними для сімейних бюджетів.

Враховуючи викладену вище інформацію, ми, депутати Фастівської міської ради Фастівського району Київської області звертаємося до Вас з проханням:

  1. Скасувати нововведення, передбачені Постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 № 420 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України”.
  2. Здійснювати переоформлення всім субсидіантам на новий термін належних їм субсидій в автоматичному режимі.
  3. Здійснювати призначення субсидій, використовуючи бази даних органів державної влади, Пенсійного фонду, Державної фіскальної служби.
  4. Повернути нормативи нарахування субсидій, які діяли в опалювальні періоди упродовж 2016-2018 років.
  5. Внести на розгляд Верховної Ради України проект змін до Закону України “Про державний бюджет України на 2021 рік” з метою додаткового фінансування програми субсидій в Україні.

 

 

Міський голова                                                                  Михайло Нетяжук

 

 

БІЛЬШЕ НОВИН

ДИВИТИСЬ